.

כמעט שם! אנא מלא את הטופס לגישה מידית!

מלא את הטופס ותוכל להתחיל מיד!

טיפים לשימור אנרגיה (הפחתת ההשפעה של Fatigue)

ושיפור איכות החיים בקרב חולי טרשת נפוצה.

אסתי נעים-פלד, מרפאה בעיסוק מומסכת, מייסדת ומנהלת Restart Therapy 

 

טרשת נפוצה זו מחלה שפורצת באמצע החיים. בדרך כלל סביב גיל ה40, בשלב שבו אנחנו הכי. הכי עסוקים, הכי עמוסים, הכי רוצים, הכי חולמים. 

אחד הסימנים המאפיינים ביותר של המחלה היא ה-fatigue. תחושת עייפות ותשישות קונסיסטנטית, שבאה לידי ביטוי בעייפות פיזית, מנטאלית או גם וגם. 

ניהול מחלה וחיי שגרה אופטימאליים ביחד עם fatigue זו משימה די מורכבת.

אם לכולנו יש "בטריה" שאמורה להספיק לנו ליום שלם, אז לפתע הבטריה אינה מספיקה, או שהיא מתרוקנת גם אחרי פעילות רגילה ולא מאומצת. לכן, אני מנחה אנשים אשר מאובחנים בטרשת נפוצה כיצד לשמור על אנרגיה לאורך היום.

הנה מספר טיפים שיעזרו לכם לעזות זאת

טיפ #1

קבעו סדר עדיפות. שאלו את עצמכם "האם זה הכרחי?" שימו רווח מול הפסד והחליטו כיצד ואילו מטלות ותפקידים תבצעו מדי יום.

מה קורה כאשר יש בי את הרצון גם לעבוד, גם לבשל, גם לעזור לילד להכין שיעורי בית, גם להספיק ללכת למספרה וגם לראות את הסדרה האהובה עליי בטלוויזיה, אבל אין לי כוח/יכולת/זמן לעשות את כל זה? הפתרון הוא לתעדף משימות ומטלות, כך שיהיה ניתן לקחת חלק בכמה עיסוקים ותפקידים שונים שלנו במהלך היום והשבוע.

טיפ #2

בקשו עזרה בעת הצורךהתמודדות עם מגבלה או מחלה כרונית בעולם ציני ותובעני כל כך היא משימה לא פשוטה. קבלת עזרה אינה מעידה על תלות או חולשה. כולנו זקוקים מדי פעם לעזרה, נדרשים חוכמה ואומץ לקבל אותה. ותזכרו- זה קצת כמו החזר מס מהמדינה, אם לא תבקש- לא תקבל!

טיפ #3

אל תתביישו, השתמשו באמצעי עזר הנדרשים כדי להבטיח לכם בטיחות, נוחות וחיסכון באנרגיה.
שימוש במקל הליכה, למשל, בדרך כלל מלווה בבושה, והרצון להסתיר את הנכות חזק מהרצון למלא אחר המלצת המטפל. בפועל, הקושי בהליכה יבלוט ויעורר שאלות אצל אנשים בסביבתם של רוב האנשים הזקוקים למקל הליכה. שימוש במקל לא "תחשוף" שום מוגבלות או קושי היא רק תקל עליו, תמנע החמרה של המצב ותשמור על הבטיחות שלך.

טיפ #4

עבדו בקצב נוח וקל, והימנעו ממתח. כאשר האנרגיה שלנו היא מוגבלת ואנחנו מודעים לכך שהגוף שלנו כבר לא צעיר או חזק כפי שהיה חשוב להימנע ממאמץ יתר. קצב עבודה אחיד ומתון צורך כמויות קטנות יותר של אנרגיה ומסתכם בעשיית פחות טעויות. בנוסף, החליטו מתי לבצע את העבודה, ייתכן שישנו יום או שעה ביום, שטובים יותר עבורכם לבצע את העבודה. במידה וניתן לפצל את העבודה לחלקים, עשו זאת.

טיפ #5

הקשיבו לגופכם! שימו לב לסימני עייפות ודעו מתי להפסיק או לנוח.

עבור אנשים עם מוגבלות פיזית, עייפות היא אחד הגורמים העיקריים המובילים לפגיעה באיכות החיים ובמצב הרוח. לכן, ניהול עייפות (fatigue management), היא אחת המטרות הטיפוליות, להדריך את המטופל כיצד לשמור על כוחו הפיזי לאורך היממה ולהימנע ממצב של תשישות.

טיפ #6

שהוא בעצם אחד הטיפים החשובים בניהול עייפות- כמו שאנחנו עוצרים בתחנת דלק לפני שהאוטו עוצר באמצע הדרך כי נגמר הדלק... או כמו לחבר את הפלאפון להטענה לפני שהוא נכבה לנו בדיוק באמצע שבירת שיא בקאנדי קראש.

ככה חשוב לנוח לפני שהגוף שלנו צועק "הצילו!!!".

טיפ #7

תכנון תכנון תכנון! היכולת להיות ספונטאני עבור אדם הסובל מאיזושהי מגבלה פיזית יכולה להיות אתגר לא פשוט. לברר אם יש שירותים נגישים במסעדה, לשים לב כמה שתיתי לפני נסיעה ארוכה או שמירה על סדר התארגנות קבוע בבוקר – אלו חלק מהדברים ששמעתי ממטופלים שלי שלמדו לעשות לאחר שנפצעו. תכנון סדר יום וחשיבה על פרטים יכולים לחסוך זמן יקר ומאמצים רבים!!

טיפ #8

הימנעו מביצוע פעילויות קוגניטיביות (למשל עריכת סידורים או קניות) בימים בהם אתם עייפים מאוד. זיכרו- כאשר הגוף מתעייף גם המוח מתעייף.

טיפ #9

עבדו בסביבה מסודרת ומאורגנת. סביבה מבולגנת (שולחן עמוס וכד') מסיחה את הדעת ומקשה על הריכוז. כמו, כן רצוי לעבוד בסביבה שקטה (כבו רדיו/טלוויזיה). וחשוב לא פחות- החזירו חפצים למקומם הקבוע כך תמיד תמצאו אותם כשתרצו.

טיפ #10 אחרון חביב

התמקדו בעוצמות שלכם ובדברים שאתם כן יכולים לעשות.

כשאדם מגיע אליי לטיפול באמת חשוב לי לשמוע במה הוא מתקשה כדי לדעת כיצד אני יכולה לעזור לו. אבל במסגרת הטיפולים אני אשתמש בעוצמות וביכולות שלו כי באמצעותן ניתן בעצם להתגבר על כל קושי. זוהי חלק מהמהות של חשיבה חיובית.

מהאטמה גנדי אמר שהאדם הוא תוצר של המחשבות שלו, הוא הופך למה שהוא חושב. בהתחלה אנחנו מנסים לשמור על האופטימיות ולדבר חיובי וזה מרגיש מאולץ קצת ודורש הרבה אנרגיות, אבל לאחר זמן מה החשיבה החיובית הופכת להרגל ודפוס חשיבה המוטמע בנו. לי עוזר מאוד להקיף את עצמי באנשים חיוביים כי נחשו מה- חשיבה חיובית זה דבר מדבק.

אז גם אם בהתחלה קשה - וזה נכון לגבי כל הטיפים - תזכרו את העובדה הבאה:

"fake it 'til you make it"

תזייף, עד שתצליח לעשות זאת באמת...

 

למענה על שאלות, למידע נוסף בנושא ולהתייעצות טלפונית ללא עלות עם מטפל מוסמך ניתן להתקשר למספר 077-9966400 או להשאיר את הפרטים שלכם כאן ואנו ניצור עמך קשר בהקדם

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.